مقدمه:
تاریخچه عمران:
همانطوریکهتاریخ دانان و تاریخ نویسان غربی خوداذعان نموده اند اولین سازندگان سرپناه و به عبارتی ساختمان در گیتی ایرانیا ن بوده اند که به علت شرایطجغرافیایی منطقه نمی توانستند در غارها زندگی کنند و به همین خاطردیوارهایی را به ارتفاع قدشان ویا کمی بلندتر می ساختند و بعد تنه درختانرا صاف کرده و روی دیوارها می انداختند که ما امروزه به آن نام تیردادهایم و روی تیر ها را با پوشال گیاهان منطقه می پوشاندند و درواقعایزولاسیون می کردند واین سازه که ما در اصطلاح امروزی ساختمان بنایی بهآن داده ایم مربوط به حداقل شش الی هفت هزار سال پیش است که دریاچه مرکزیایران واقع دردشت کویرودشت لوت دراثرگسل به وجودآمده وآتشفشان دماوندخشک نشده بودوشهرسیلککاشانبه عنوان پایتخت ایران به حساب می آمدکه ملکه مادر(ماما)بعنوان پادشاه ایران که ایرانبان(ایران بانو)خواندهمی شددرآن زندگی می کردکه باهوش ترین زن ایران بود و با قایقی کهگوزنها آن را می کشیدند سراسر دریاچه مرکزی را می گشت وبه شهرهای ایران درشمال و جنوب و شرق و غرب سر کشی می کرد و همین هوش آنان بود که موجبپیشرفت در ساخت خانه و بعدها در دوران هخامنشی در شهر سازی گردید .
مشخصات پروژه هزاره سوم
·مساحت زمین :
-براساس پروانه شماره 60006290 متراژ برابر 8352 متر مربع
-براساس مصوبه کمیسیون ماده پنج در شرف صدور متراژ برابر 15200 متر مربع
مساحت بنا :
122687 متر مربع
زیرزمین- پارکینگ- استخر –فضای ورزشی 32000 متر مربع
تجاری 6063متر مربع
موقیعت اداری 9094 مترمربع
مسکونی 75530مترمربع
مساحت مفید :
67422 مترمربع
تجاری 1846 متر مربع
موقیعت اداری 7229 متر مربع
مسکونی 58347متر مربع
سال شروع ساخت :
صدور پروانه 9/9 1381 ، شروع فونداسیون خرداد1382
پیش بینی سال پایانی ساخت :
در صورت تامین بودجه سال 1389
سیستم نیلینگ:
با توجه به عمق زیاد خاک برداری صورتگرفته در پروژه هزاره سوم و نوع خاک محل سایت بخصوص در قسمتهای شمالی آن، ارتفاعخاک برداری شده نیاز به تحکیم، بمنظور حفظ خاک آن منطقه داشت. روشهای مختلفی ازقبیل شمع کوبی و یا ایجاد سازه نگهبان موقت توسط مشاوران پیشنهاد گردید.اما نهایتاًبه دلیل مجاورت با خیابان شیخ بهایی ،در ضلع شمالی غربی سایت، روش نیلینگ توسطمشاور محترم دریا، خاک پی – از مشاوران پروژه - پیشنهاد و مورد قبول واقعگردید.
بدین منظور ابتدا کوله های سنگی موقت ایجاد شده در این قسمت به تدریجتخریب شده و همزمان با آن عملیات نیل گذاری داخل خاک و بتن ریزی از بالا به پایینصورت گرفت .
لازم به ذکر است در این روش از لحاظ تئوری گوه گسیختگی خاک تحتتاثیر بار، شناسایی شده و سپس تحت اثر تدابیری که برخی از آنها در اشکال ذیل مشخصاست ، گوه خاک مهار می گردد و به خاک پشت آن دوخته می شود.
تخریب دیواره موقتسنگی در محوطه شمال غربی سایت با توجه به تراز ارتفاعی داده شده برای مقاومت خاکموجودو اجرای کوله های آجری.
همزمان با کار تخریب کوله های سنگی ، بهمنظور هر چه ایمن کردن محوطه ، ایجاد یک سری کوله های موقت در بستر کار نیز دردستور کار قرار گرفت.
تصویر سطح تمام شده قسمتی از محلهای نیلینگ را نشان می دهد.
تصویر مراحل انتهایی عملیات نیلینگ رانشان می دهد. در عکس دستگاه مشغول پمپ دوغاب سیمان با فشار به داخل سوراخ ها است .
پس از انجام عملیات حفاری ومیلگرد گذاری داخل سوراخ ایجاد شده ، سر حفره بسته شده و دوغاب سیمان به داخل سوراخپمپ می شود .
عملیات نیلینگ بلافاصله پس از انجامعملیات خاک برداری صورت می گرفت .
سطح نیل شده و میلگرد گذاری شده که آمادهبرای بتن ریزی میباشد.
سطح قالب بندی شده به منظور بتنریزی
مجموعه آرماتورگذاری و قالب بندیسطح نیلینگ در ذیل تراز کوله ها.
آرماتور بندی سقف ها:
در آرماتور بندی سقف های پروژه هزاره سوم نیز شاهد مواردیهستیم که به تدریج و با پیشرفت علوم فنی و مهندسی روز کامل و کامل تر گردید. همچنیندر بحث اجرا و بمنظور تامین مقدمات ادامه مراحل اجرا ، در این بخش نیز همانند بقیهبخشها هماهنگی های لازم بصورت تمام وقت با مشاوران پروژه و بقیه قسمتهای اجراییصورت می گرفت.
نمایی از شکل آرماتوربندی یکی از سقفهای بلوک a ضلع شمالی:
آرماتور بندی تکمیل شده، برشگیرها در محل نصب گردیده و جوشکاری آنها تکمیل شده است، لقمه های بتنی در محلهای پیش بینی شده قرار گرفته است، بازشوهای موجود در سطح سقفبا توجه به نقشه های ارائه شده اجرا گردیده و مسیر بتن ریزی مشخص شده و با توجه بهآن لوله کشی پمپ بتن صورت گرفته است. در شکل یکی از کارگران مشغول کنترل دقیق فواصلبین آرماتورها است.
چگونگی قطع و خم آرماتور در محل برخورد باستونهای فلزی
محل داکتهای تاسیساتی که می بایست بتنریزی نشود و تقویت محل قطع بتن در دو جبهه بصورت افقی و مایل
بتن ریزی سقف:
بتن ریزی سقف های پروژه به دو صورت، بهکمک پمپ و یا تاور کرین بسته به موقعیت مکانی و زمانی کار ریخته می شد.
به منظور جلوگیری از تغییرات در ضخامتسقف بتن ریزی شده که خود باعث وارد آمدن بار مرده اضافی یا کمبود مقاومت بتن به جهتکمبود حجم آن می گردد و نیز ایجاد سطح یکنواخت در سطح کف سازه در حین بتن ریزیهمواره ارتفاع تمامی نقاط بتن ریزی شده کنترل می گردد.
یکی دیگر از حفاظت بتن سقف مرحله اجرایتخته ماله دوم روی سطح بتن است که در این ،به منظورحین اجرای سطحی یکنواخت و بدونترک باید ترتیبی فراهم آورد تا سطح بتن از رفت و امد مربوط به این کار آسیب ظاهرینبیند.
در بسیاری مواقع، شرایط کار به نحوی پیشمی رفت که به ناچار بسیاری از کارها می بایست بصورت همزمان پیش می رفت تا پروژه ازبرنامه زمان بندی از پیش طراحی شده عقب نماند.
از دیگرمراحل بسیار مهم بتن ریزی، مراحلآغازین و پایانی عملیات بتن ریزی است در مرحله آغاز عملیات بتن ریزی می بایستشرایطی فراهم آورد تا لوله های پمپاژ بتن آماده انتقال بتن گردد..بدین منظور درابتدا با توجه به شرایط محیط مانند درجه حرارت محیط و... طرح اختلاط خاصی از آب وسیمان توسط پمپ بتن در داخل لوله ها جریان می یابد،اما باید توجه داشت که این دوغابسیمان یه هیچ وجه اجازه ورود به سطح بتن ریزی را ندارد و باید به نحوی از محیطعملیات خارج گردد.
از جمله موارد حفاظت محیطی بتن جلوگیری ازوزش باد در محوطه بتن ریزی شده می باشد. زیرا که خود عامل تبخیر غیر طبیعی رطوبتبتن بوده و موجب ایجاد ترک می شود. با محصور کردن اطراف محل بتن ریزی با پوشش مناسبعلاوه بر حفاظت محیطی بتن، محیط کار از بقیه محیط جدا شده و ایمنی کارکنان و محیطاطراف منطقه عملیات بتن ریزی نیز تا حد مطلوبی تامین می گردد.
با توجه به سطح بسیار زیاد بتن ریزی در هرسقف – حدود 900 متر مربع – نیاز می باشد که در هر مرحله لوله های پمپ بتن در حینبتن ریزی باز شده و در مسیر جدید مجددا بسته شود که انتخاب محل انجام این کار بهنحوی که مراحل انجام کار کمتر شده و آسیب کمتری به محیط عملیات بتن ریزی برسد و درعین حال هماهنگی بین پمپ محل و محل لوله کشی از مسائلی بود که قبل از انجام عملیاتبتن ریزی نیاز به برنامه ریزی داشت.
گروت ریزی:
از جمله مواردی کهدرسازه برج هزاره سومبه صورت خاص مورد مطالعه مشاوران قرارگرفت، مبحث گروت ریزی زیر صفحه ستون ها بود. به منظور اجرای دقیق این عملیات ازابتدا در سطح پلیت تحتانی منافذی به عنوان سوراخ های هوا گیری در نظر گرفته شد. سپسمحصولات مختلفی از شرکت های مختلف تحت آزمایش آزمایشگاه های مجهز قرار گرفت و درنهایت محصول شرکت فسراک به عنوان محصولی که شرایط طراحی مشاوران محترم را تامین مینمود انتخاب گردید. این محصول دو خصیصه روانی و مقاومت را تواما تامین نمود.
درمرحله اجرای گروت ریزی نیز روش های اجرایی مختلفی مورد مطالعه و پیش آزمایی قرارگرفت تا در نهایت وسایلی برای مخلوط نمودن محصول ، اعداد مشخصی برای طرح اختلاطمحصول و نیز روشی برای ریختن محصول انتخاب گردید که در شکل مشخص می باشد. روش زیراز ایجاد حباب درزیر سطح جلوگیری کرده و بیشترین سطح را تحت تاثیر خود قرار میدهد.
همچنین در حین عملیات گروت ریزی نیز از محصول، تحت شرایط کارگاهی نمونهگیری شده و کدگذاری گردیده و با نام همان ستون گروت ریزی شده ، آزمایش می گردید کههم اکنون به صورت مدارک و جداولی کلاسه بندی شده ، در دفتر فنی طرح موجود بوده و میتواند مرجع مناسبی برای دیگر همکاران در این زمینه باشد.
ایجادهد مناسب در محصول بهکمک شتاب ثقلی در ارتفاع مناسب
نمونه گیری از محصولات تحت شرایط کارگاهی کهمحصول تهیه گردیده است.
سطح گروت ساعاتی پس از گروتریزی ، گروت تحت خاصیت انبساطی خود در حال گیرش می باشد.
گروت در حین زمان گیرشخود منبسط شده، به نحوی که از سوراخ های هواگیری خارج گردیده است.این اتفاق یکی ازمعیارها یی است که نشان دهنده پر شد حداکثر سطح زیر پلیت تحتانی میباشد.
نمونه های گرفته شده از گروتاز نقاط مختلف - برای هر صفحه ستون شش نمونه گرفته شده است.
روش اختلاط محصول
آرماتور بندی پی:
با توجه به این که پی سازه بهصورت گسترده می باشد و آرماتور بندی در مناطق مختلف پی به علت وجود آرماتور هایتقویتی متفاوت و با ابعاد مختلف،دارای تفاوت های زیادی بوده است، در برخی موارد حتیتا چهار سفره آرماتور بر روی هم اجرا گردیده که اجرای آن نیاز به برآورده کردن پیشفرض های متفاوت و رعایت اصول آیین نامه ای و مهندسی بسیاری را در بر داشت.
مهاربولت های صفحه ستون ها در این پی با توجه به این که صفحه ستون دارای دو پلیت بهصورت فوقانی و تحتانی بوده و به همین دلیل این بولت ها می بایست کاملا شاقول اجرامی گردیدند ، بسیار مشکل بود. به خصوص این که حجم بتن ریزی نیز زیاد بوده وویبراتورها در تمام لحظات مشغول بکاربودند.
طرح پی اطراف چاله آاسانسور ونیز روش اجرای آن همان طور که در شکل پیداست بسیار پیچیده بود، چرا که با توجه بهزاویه چاله آسانسورها، خم و برش آرماتورها حتی نیاز به مدل شدن در نرم افزار ومحاسبات گوناگون داشت.
تمیز کاری و تخلیه آب محل چاله آسانسورها نیز از مواردمشکل آفرین در اجرای چاله آسانسورها قبل ازاجرای زهکش بود.
در برخی موارد به علت شرایط خاص طرح و شرایط جوی،زمانبندی اجرای آرماتورها حتی به خاک برداری می رسید که در این صورت نیز با ایجادشرایط مناسب کار آرماتور بندی ادامه می یافت.
با توجه به ارتفاع زیاد چالهآسانسور (چهار متر) و حجم زیاد بتن ریزی ،این بتن ریزی در ارتفاع نیز در دو مرحلهصورت گرفت و همانطور که در شکل مشخص است تعداد مشخصی آرماتور با نمره مشخص و درفواصل معین - بر طبق محاسبات صورت گرفته - برای انتقال نیرو در بین بتن قرار دادهشده است.
زهکشی:
از دیگر موارد مطرح وبسیار جدی در سازهبرج های هزاره سوماصل وجودی زهکشی دراطراف اینسازه و چگونگی طرح و اجرای آن بود.با توجه به عمق اجرای طرح و نتایج بدست آمدهازآزمایش های مکانیک خاک و تجربیات ثبت شده در طرح برج های هزاره سوم ، سطح آب زیرزمینیو آب های زیر جلدیدر اطراف سازه به علت وجود قنات و نیز چاه های جذبی ساختمانهای اطراف نسبت به سطح اجرای پی سازه بالاتر بوده و وجود مواد مضر برای بتن در اینآب ها نیز مزید بر علت شده و صدمات غیر قابل جبرانی را به سطح پی و در نهایت سازهخواهد رساند ، از این رو :
پس از تحقیق وتفحص گروه کارشناسیتعاونی مسکن آشیانه هلی کوپترو تایید مشاورمادر طرح ،مشاوران مهان مهراز ، مشاور دریا خاک و پی به منظور مطالعات خاک و زهکشیو طرح سازه و ساختار زهکشی انتخاب گردید.
زهکشی طرح شده به نحویبوده که تمامی سطح اطراف زیر سازه را تا شعاع مناسبی پوشش داده و آب زیر زمینی رابه مکانی در حدود ششصد متردور تر از محل اجرای سازهبرج های هزارهسوممنتقل می کند.در اجرای این زهکشیتعداد بسیار زیادی حلقه های چاهدسترسی ، گالری های رابط منهول و ... اجرا گردیدهکه کنترل عملیات در زیر زمین و کنترل دقیق مسیر و دقت در اجرای شبکه زهکشی از جملهموارد مشکل کار بود. همچنین پیش بینی مواردی برای دسترسی های بعدی در مرحله بهرهبرداری سازه نیز بسیار مهم و در عین حال تاثیر گذار می باشد.
اجرای درناژ اطراف لوله ها یوارد به منهول به منظور جمع اوری هر چه بیشتر ابهای سطحی
اجرای یکی دیگر از انواعسرریزهای آب در زهکشی
میله یکی از زهکشی های داخلسازه برج هزاره سوم
میله یکی از زهکشی های خارج ازسازه برج هزاره سوم در مسیر خیابان شیخ بهایی
روش اجرای یکی از لوله های جمعاوری آبهایزیر جلدیدر زیر پی سازه برج هزاره سوم
موضوع مطلب : پروژه (آرماتور بندی)
نظرات شما عزیزان: